Pazarlama hedefi: Vodafone, engelli insanlara tiyatrodan dansa, müzikten resme pek çok sanat dalında ücretsiz eğitim verdiği Düşler Akademisi’nin bilinirliğini artırmak, bunu sosyal medyada daha geniş kitlelere duyurmak istiyordu. Ancak buradaki hassas nokta, yapılacak olan iletişim ajitasyon içermemeliydi.
Kampanyanın amacı: Düşler Akademisi’nde, birçok konuda yetenekli engelli insanlar bulunuyordu. Bu özel yeteneklerle insanları şaşırtmaya karar verildi.
Hedef kitle: Vodafone Düşler Akademisi’nden haberdar olmayan sosyal medya kullanan tüm yetişkinler
Yaratıcı strateji: Bu hedef doğrultusunda kurgunun başında Düşler Akademisi’nden bahsetmeden, bambaşka bir söylemle projeyi yayına sokuldu. “web kameranı açarak 1 dakika portreni yaptırmak ister misin?” sorusu ile projeyi kullanıcılara sunuldu, asıl anlatmak istenilen projenin sonunda verildi. Sonuna kadar, markaya dair hiçbir bilginin verilmediği Hemenportre.com’da Orhan Kıvılcım adlı genç, webcam üzerinden yalnızca 1 dakikada iki farklı tarzda insanların portresini yaptı. Orhan resmi yapmaya başlamadan önce, bilgisayarı başındaki kişiyle ışığın nasıl olması gerektiği ve hareket etmemesi gerektiği üzerine konuştu. Gerçek bir iletişim hissi yaratıldı.
Uygulama: Klasik bir uygulama gibi gözüken sitede resim bittiğinde insanlar, Orhan’ın %90 görme engelli olduğunu öğrenince oldukça şaşırdı. Özel bir yazılımla webcam algılayıcısını, Orhan’ın görebilme yeteneğine göre ayarlandı. Webcam algılayıcısı da sadece, ışığa, harekete ve kameranın önünde birinin durup durmadığına duyarlıydı. Eğer bunlar eksikse, Orhan kullanıcıyı uyarıyordu. Resim bittiğinde, insanlara Düşler Akademisi ile ilgili bilgi verildi, insanlar resmi sosyal medyada paylaşabildiler.
Sonuç: Aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi olan bu mikrosite ile tüm yetişkinlere ulaşılması hedeflendi. Amacımıza da ulaştık. Hiçbir tanıtım yapılmayan hemenportre.com sitesinde 10.000’in üzerinde portre yapıldı.
Yaratıcı çalışmanın linki ve/veya videosu: